2. Bakterie można spotkać wszędzie,ponieważ potrafią przystosować się do prawie każdych warunków. Są organizmami jednokomórkowymi. Komórki bakterii są bezjądrowe - funkcję jądra komórkowego pełni u nich substancja jądrowa zawieszona w cytozylu w formie nici. Wiele bakterii tworzy skupiska, zwane koloniami . W trudnych warunkach potrafią się przekształcić w formy przetrwalnikowe i żyć tak nawet 50 lat.Są organizmami pionierskimi, czyli zasiedlającymi środowiska pozbawione życia. Jako pierwsze pojawiają się w miejscach, gdzie życie jest odbudowywane na nowo, np. po erupcji wulkanu, pożarze lasu czy łąki.
3. Kształty komórek bakterii
- ziarenkowce
- krętki
- laseczki
- pałeczki
- dwoinki
- gronkowce
- paciorkowce
- oddychanie - istnieją bakterie, oddychające tylko tlenowo lub tylko beztlenowo ; są również gatunki które jako jedne z nielicznych organizmów potrafią dostosować sposób oddychania do warunków otoczenia
- odżywianie - samożywne lub cudzożywne
- rozmnażanie - najczęściej bezpłciowe przez podział komórki.
a) pozytywne
- wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym do sporządzania serów, kefirów, jogurtów oraz kiszonych warzyw, np. kapusty czy ogórków
- pełnią ważną funkcję w oczyszczaniu środowiska, ponieważ rozkładają szczątki organizmów na substancje proste. Sole mineralne powstające na skutek tego procesu użyźniają gleby
- niektóre bakterię wytwarzają toksyny ( laseczki jadu kiełbasianego produkują jad kiełbasiany)
- bakterie wywołują procesy gnilne pogarszające jakość żywności
- wywołują choroby ( m.in. gruźlicę, zapalenie płuc, anginę, kiłę, chorobę wrzodową żołądka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz