wtorek, 15 grudnia 2015

DZIAŁ II- JEDNOŚĆ I RÓŻNORODNOŚĆ ORGANIZMÓW

1. Sposoby odżywiania się organizmów.

2. Autotrofy
  • należą tu rośliny, nieliczne bakterie i niektóre protisty ( euglena)
  •  ze związków nieorganicznych (dwutlenek węgla i woda) przy udziale światła produkują związki organiczne (głównie glukozę )



2. Czynniki wpływające na intensywność fotosyntezy :
  • światło
  • dwutlenek węgla
  • woda
  • temperatura 
  • sole mineralne

3. Heterotrofy
  • pobierają z otoczenie gotowe związki organiczne
  • wchłonięty pokarm muszą strawić czyli rozłożyć na substancje proste za pomocą ENZYMÓW.



















4. Roślinożercy
  • pokarm jest trudno przyswajalny
  • niskoenergetyczny, stąd duża ilość pożywienia 
  • skomplikowany, rozbudowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz